Investeren in bedrijven om rendement te maken
Investeren in bedrijven is een alternatief voor investeren in vastgoed of je geld op de bank zetten. De reden voor het investeren in een bedrijf kan verschillend zijn. Je hoopt uiteraard op een hoog rendement maar vaak speelt vertrouwen in het bedrijf waarin je investeert ook een rol. Het is niet onbelangrijk dat je achter het bedrijf staat waarin je investeert. Je kunt op twee manieren in een bedrijf geld investeren; door een lening of door middel van aandelen in een bedrijf kopen. Zeker in het laatste geval wordt je voor een gedeelte eigenaar van het bedrijf en deel je mee in de winst. Je moet dus vertrouwen hebben dat het bedrijf winst gaat maken. Uiteraard zijn de aandelen ook een asset op zich die verhandeld kan worden, de koers van de aandelen kan stijgen of dalen waardoor jouw investering meer of minder waard wordt. Het is uiteraard van belang om op een goed moment in te stappen in een bedrijf. Op deze pagina gaan we dieper in op de vormen van investeren in bedrijven, de voor- en nadelen per vorm en de tactieken die investeerders gebruiken.
Aandelen in een bedrijf kopen
Wil je aandelen in een bedrijf kopen? Dan zijn er vaak twee verschillende methodes en daarbij behorende doelen en strategieën. We nemen ze door.
Optie 1: lange termijn investering
Je kunt gaan investeren in een onderneming omdat je vertrouwen hebt in het bedrijf. Je stapt in voor de dividend uitkering, kortom om jouw deel van de winst op te strijken. Je hebt vertrouwen in het team erachter en de markt. Je checkt niet iedere dag de koers maar je houdt de kwartaalcijfers in de gaten. In dit geval investeer je voor de langere termijn en met goede kennis van het bedrijf waar je aandelen in koopt.
Optie 2: korte termijn investering
Je hoopt op een snelle groei van het bedrijf of op een snelle stijging van de prijs van het aandeel, oftewel de koers. Je hoopt vervolgens jouw aandelen met winst te verkopen zodra de piek bereikt is.
Hou er rekening mee dat op veel beurzen en bij veel aandelen de prijs van kopen altijd hoger is dan verkopen. Waarom is dit? Als jij iets wilt kopen dan wil je iets van de verkoper, die bepaald te prijs. Wil je iets verkopen? Dan wil jij iets van de koper en zal hij jou een lagere prijs geven voor hetzelfde aandeel. Het woord hiervoor is “spread”. Deze spread wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Willen meer mensen kopen, dan ligt de macht bij de verkopers en andersom. Voor optie 1, waarbij je van plan bent de aandelen lang vast te houden, is dit niet erg. Wil je bij optie 2 snel kopen en verkopen, dan kan de spread op je winst drukken. De markt moet sneller stijgen dan de spread was én eventuele transactiekosten die je moet betalen. Je hebt dus een zekere marge nodig om quitte te spelen.
Voorbeeld investering Tesla
Voorbeeld investering: Stel je had na de tweet van Elon Musk, waarin hij zei dat er geld was om Tesla van de beurs te halen, aandelen Tesla gekocht. De koers was na die tweet flink gedaald en je zou verwachten dat het aandeel direct nadat bekend werd dat Tesla gewoon op de beurs zou blijven de prijs weer zou stijgen. Op zo’n moment zou je dus met een goede winst je aandelen kunnen verkopen. Je zou je geld op zak houden of in een ander bedrijf investeren.
Flash forward naar de lancering van de Tesla Cybertruck, zoals je wellicht weet ging dit niet goed. Een medewerker deed een demonstratie van de onverwoestbaarheid door een bal tegen de ruit te gooien. Het resultaat? Een ruit die toch brak en… een koersdaling van 6% in 24 uur tijd! Voor jou misschien een goed moment om weer Tesla te kopen. Twee dagen na de lancering waren er maar liefst 250.000 Cybertrucks verkocht en het aandeel herstelde zich snel. Volgens de strategie van optie 2 verkoop je je aandelen met ongeveer 6% winst.
We hebben nu optie 2 goed uitgelicht waarbij je dus gebruik maakt van de bewegingen van de markt om geld te verdienen aan het kopen en verkopen van het aandeel. Het is nu toevallig Tesla, maar op een ander bedrijf met dezelfde marktbeweging had je ook deze methode toe kunnen passen.
Maar nu gaan we naar de voordelen van optie 1 kijken. In oktober 2019 werden de kwartaalcijfers van Tesla bekend. Postieve cijfers, tegen alle verwachtingen in. Het resultaat? Het aandeel Tesla stijgt maar liefst 60%. Je had hier met optie 1 dus een goede winst kunnen pakken, ongeveer 10x zo veel dan wanneer je alleen op de koers van het aandeel aan het speculeren was.
Conclusie: ga je investeren in bedrijven, doe dan goed onderzoek naar het bedrijf en waar het in de tijdslijn staat. Hoe was het aandeel de afgelopen periode? Als er een sterke stijging of daling is, staar je dan niet blind op de charts (de grafiek) maar duik in de diepere, fundamentele analyse. Je kunt altijd optie 2 toepassen en alleen speculeren op een koersstijging of -daling. Maar laat je geen winst liggen door meer kennis te hebben?
Gedegen kennis opbouwen van een aantal bedrijven waar je zelf interesse in hebt, kan van pas komen. Bij voorkeur letterlijk bedrijven waar je zelf mee te maken hebt. Denk aan investeren in Basic-Fit, mocht je interesse in fitness hebben. Of investeren in Fashion brands omdat je je hiermee bezig houdt. Wanneer je echte interesse hebt in een onderwerp of markt, weet je meer dan wanneer je eigenlijk geen interesse hebt. Uiteraard kun je als je een goede trader bent ook met alleen technische analyse, dus puur door naar de grafiek te kijken, een inschatting maken. Maar zonder echte kennis van de organisatie achter het aandeel is het moeilijk om een toekomstvoorspelling te maken.
Mocht je kennis enkel bij technische analyse liggen? Dan kan het investeren in bedrijven misschien minder geschikt voor je zijn. Doordat bij bedrijven de kwartaalcijfers, nieuws over producten en de onderneming en de markt en concurrentie een grote rol spelen is kennis koning. Kijk ook eens naar beleggen in goud, olie of andere, meer anonieme instrumenten. Hierbij is veelal de dynamiek makkelijker te volgen dan bij ondernemingen.
Geld lenen aan bedrijf
Naast investeren in de aandelen kun je geld lenen aan een bedrijf. Dit kun je zelf doen maar gaat meestal via een bank of andere tussenpartij waarbij jij een deel inlegt van de volledige financieringsbehoefte van het bedrijf. De looptijd van de lening ligt vast, zo ook de rente over de lening. Deze rente ligt vaak vele malen hoger dan het rendement dat je op je geld bij een bank zou krijgen. Het risico ligt ook vele malen hoger, want als het bedrijf failliet gaat bestaat het risico dat je je hele investering kwijt bent. Ook kun je je geld niet direct terughalen, zoals bij aandelen wel mogelijk is. Je kunt je aandelen verkopen er weer beschikken over het bedrag wat op dat moment je aandelen waard zijn.