Ga naar de inhoud

Hulp bij het kiezen van de beste cryptovaluta

welke crypto kopen

Wat is een cryptocurrency en waarom zou je dit moeten weten? Een cryptocurrency is een digitale munt, het is een virtuele valuta die ontworpen is voor meer dan alleen om als ruilmiddel te werken. Het maakt gebruik van de blockchain technologie om transacties te beveiligen en te verifiëren en om de creatie van nieuwe eenheden mogelijk te maken. De mogelijkheden met blockchain zijn eindeloos.

Welke crypto kopen? Er is niet één antwoord

Cryptocurrencies worden niet uitgegeven door een centrale autoriteit, ze worden uitgegeven door bedrijven en particulieren. Wanneer is Bitcoin begonnen? Bitcoin werd in 2008 de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency. Sindsdien zijn er tal van andere crypto currencies gecreëerd. Deze worden vaak altcoins genoemd, als een mix van alternatieve munten. Welke coins kopen? De lijst is te lang om op te noemen, ook variëren de koersen van crypto voortdurend. Er is niet één antwoord, het echte antwoord is dat je in de gaten moet houden wat de koersen doen, en je moet bepalen wat voor belegger je bent.

Wat zijn de voordelen van beleggen in crypto?

Investeren in crypto zoals Bitcoin is een relatief nieuw concept dat de afgelopen jaren aan populariteit wint. Doordat het relatief nieuw is, zijn er enorme winsten te behalen. Maar, de verliezen kunnen net zo groot zijn. De schommeling van de markt is zeer heftig te noemen in vergelijking met bijvoorbeeld de EUR USD koers. Dit heeft met het volume te maken. Een markt met een groot volume zal in een normale markt minder schommelen dan een markt met weinig traders. Zeker aan het begin van een coin kan het, als de munt aan populariteit wint, snel gaan. Waarbij met normale investeringen over rendementen tot 10% als zeer positief gesproken wordt, hoor je bij crypto over rendementen van meer dan 100%. Dit heeft dus met de schommeling van de markt te maken. Beleggers spreken bij een markt met hevige prijsverschillen van een volatiele markt. Door te kopen in een stijgende volatiele markt, kan een grotere winst behaald worden dan in een zijwaartse trend. Dat is het voordeel van beleggen in crypto, er zijn in het verleden rendementen gehaald die met traditionele assets minder vaak gezien worden.

De markt in de gaten houden als crypto belegger

Er zijn veel voordelen verbonden aan het investeren in crypto currencies. Maar je maakt alleen een goede kans als je de markt goed in de gaten houdt. Door de hoge volatiliteit van de crypto markt, liggen grote verliezen ook op de loer. Je geld investeren in een coin die na een korte periode alweer waardeloos bleek te zijn, die verhalen hoor je ook in de crypto wereld. Bij cryptomunten kopen voor beginners is het verstandiger om lage risico’s te nemen, aangezien je ook snel zware verliezen kunt lijden. Een van de belangrijkste voordelen van crypto is dat het overal, altijd en op elk apparaat kan worden gedaan. Investeren in crypto zorgt ook voor een hoge mate van anonimiteit en privacy voor gebruikers. De blockchain is erg anoniem en ook handelsplatformen voor crypto verhandelen vragen vaak maar weinig informatie.

Hoe vind je goede coins?

De eerste valuta in deze lijst is Bitcoin. Het is een digitale valuta die kan worden gebruikt om in te beleggen. De munt bestaat al meer dan 10 jaar en het is een gedecentraliseerde valuta, wat betekent dat er geen overheid of centrale bank is die het controleert. Door het relatief hoge handelsvolume in deze munt, is de prijs stabieler te noemen dan beginnende crypto munten. Uiteraard zijn de procentuele winsten daarmee lager, zoals je net gelezen hebt in het gedeelte over volatiliteit. Als je zoekt voor crypto voor beginners, dan moet je het risico goed afwegen ten opzichte van de potentiële winst.

Beleggen in Ethereum

De tweede valuta in deze lijst is Ethereum. Deze cryptocurrency is in 2015 gemaakt en is populair geworden vanwege de gebruiksmogelijkheden, zoals nieuwe crypto’s ICO’s (Initial Coin Offerings). ICO’s zijn nieuwe cryptomunten die gebruik maken van het systeem achter Ethereum. Beleggen in ICO’s houdt in dat je instapt als de munt nog weinig waard is. Het kan zijn dat de munt veel waard wordt, maar het kan ook zijn dat de munt niets waard blijkt te zijn. Het voordeel dat beleggers hierin zien is het hoge rendement in vergelijking met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin en Litecoin. Als je wilt investeren in nieuwe crypto’s, dan is het verstandig om een munt te zoeken waar je achter staat. Bijvoorbeeld omdat je vertrouwen hebt in de makers, in het doel of in de community eromheen. Verdiep je goed voor je zomaar in een crypto belegt. Zeker bij een ICO kan het zijn dat na de livegang de munt niets waard blijkt te zijn. Ethereum zelf bestaat al veel langer, waardoor het rendement procentueel gezien lager kan zijn, maar er wel meer stabiliteit is.

Ripple XRP

De derde valuta in deze lijst is Ripple XRP, dat is gemaakt door Ripple Labs Inc. De naam van hun munt is XRP. Wat is het verschil tussen Ripple en XRP? De één is dus de bedrijfsnaam en de andere de munt. In praktijk worden ze vaak samen gebruikt als Ripple XRP of door elkaar. Ripple is het concept dat het bedrijf heeft ontwikkeld, het is een nieuw betaalsysteem. Dus niet een munt, maar een volledig nieuw systeem waarmee financiële instituties zouden kunnen werken. De munt die los van het betaalsysteem staat, maar wel met Ripple werkt, is hun eigen XRP. De koerst van Ripple is volatieler dan veel andere oudere crypto munten, maar er zit wel een bepaalde gedachte achter de munt die verder gaat dan bijvoorbeeld Bitcoin.

Hoe koop ik cryptovaluta?

Je weet nu meer waar je op moet letten bij crypto kopen. Je weet meer over rendementen en risico’s. Kun je nu crypto online kopen met creditcard? Ja in theorie wel. Of het verstandig is? Beter verdiep je je nog verder in hoe kan ik investeren in bitcoin of altcoin? Beleggen in crypto is eenvoudiger dan ooit geworden met crypto handelsplatformen die creditcard of soms zelfs iDEAL als betaalmethode accepteren. Maar het feit dat het makkelijk is, betekent niet dat je het ook zo snel mogelijk moet doen.

Professioneel beleggen in cryptovaluta: waarom kiezen voor beheerd crypto beleggen?

Zelf beleggen in crypto valuta is extreem risicovol. Crypto beheerd beleggen kan een deel van deze volatiliteit helpen verminderen. Deze diensten bieden doorgaans portefeuille constructie en -beheer, evenals klantenondersteuning aan klanten. Klanten kunnen kiezen uit een reeks diensten, zoals portfolio beleggen voor diversificatie. Het is een vorm van risicobeheer om een portefeuilles gediversifieerd en goed te laten presteren. Stel je belegt in één of enkele hoog volatiele producten, dan kan een schommeling de waarde van je investering in één keer sterk doen schommelen. Beleg je in veel verschillende, dan zal het effect van één verandering in crypto koers een minder groot effect hebben op jouw gehele portfolio. Zelf beleggen in crypto zal voor veel mensen teveel tijd vergen, aangezien je de informatie rondom de crypto’s in jouw portfolio en de koersen van alle crypto’s in de gaten moet houden. Daarom is beheerd crypto beleggen ontstaan, dan wordt dit gedaan. Uiteraard moet je dan vertrouwen hebben in de belegger. Je kunt daarom het beste een kennissessie aanvragen. Zo kom je er meer over te weten en maak je kennis met professionele beleggers.